27 stycznia 2015

Zupa meksykańska z trójkątami z tortilli


 Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1 puszka kukurydzy
przecier pomidorowy
750 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowe)
2 cebule 
duża papryka
papryczka chilli
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, bazylia
szczypiorek do posypania


Zawartość wszystkich puszek (łącznie z zalewą) wlewamy do garnka. Dodajemy 2 szklanki wody i łyżeczkę soli. Gotujemy na wolnym ogniu.

Cebule i czosnek siekamy i obsmażamy z mięsem mielonym na łyżce oleju. Doprawiamy do smaku.

Po 10 minutach dodajemy do garnka razem z pokrojoną w kostkę papryką i papryczką chilli. Całość gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy wedle uznania.




Do zupy podaję trójkąty z tortilli.

Składniki na tortille:
placki tortilli (0,5 na osobę)
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
papryka ostra
olej
sól

Do oleju dodajemy przyprawy. Smarujemy nim tortille, które następnie kroimy na 4 części. Opiekamy 2-3 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz