Fondant - intensywnie czekoladowe ciastko z płynnym środkiem.
Wersja z użyciem batoników Lusette (również intensywnie czekoladowych!)
Składniki na 2 duże fondanty:
2 batoniki Lusette o smaku czekoladowym http://lusette.pl
1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
2 jajka
50 g masła
masło i mąka do wysmarowania foremek
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy masło i pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż do połączenia się składników.
W osobnej misce roztrzepujemy jajka i delikatnie, po łyżce, dodajemy lekko przestudzoną czekoladę.
Batoniki Lusette kruszymy przy pomocy blendera i mieszamy z pozostałą masą
Foremki smarujemy masłem, obsypujemy mąką i uzupełniamy ciastem.
Wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Uwaga! Warstwa zewnętrzna ciasta musi się związać a w środku powinno pozostać wciąż płynne wnętrze.
Podajemy bepośrednio w foremkach lub przekładamy na talerz. Dekorujemy cukrem pudrem.
Trick: przygotowane ciasto możemy posostawić na kilka godzin w lodówce i upiec w odpowiednim momencie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz