26 lipca 2016

Makaron z ośmiornicą, serkiem i kaparami






Składniki na wywar:
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu
5 listków laurowych
łyżeczka ziela angielskiego
sól, pieprz

Na sos:
1 ośmiornica ok 1,5 kg
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki kaparów
1/2 opakowania serka Apetina czosnek i pietruszka
250 g pomidorów koktajlowych
świeża bazylia
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Makaron 

Przygotowanie:
Marchew i czosnek obieramy, cebulę opalamy nad ogniem. Do dużego garnka wkładamy warzywa i przyprawy, zalewamy ok 2 litrami wody. Doprowadzamy do wrzenia.

W międzyczasie oczyszczamy ośmiornicę – usuwamy aparat gębowy i oczy. Jeśli mamy ośmiornicę niemrożoną musimy ją dodatkowo dokładnie obtłuc młotkiem. Ośmiornicę wkładamy do wywaru i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy ośmiornicę i pozostałe składniki z garnka. Wywaru nie wylewamy!
2 cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy pomidory z puszki, podsmażamy do odparowania wody. Podlewamy 1 szklanką wywaru z gotowania ośmiornicy i odparowujemy. Do sosu dodajemy pokrojoną ośmiornicę, kapary, serek Apetina i połówki pomidorów, doprawiamy do smaku.

Do garnka z wywarem dolewamy więcej wody, solimy i gotujemy w niej makaron.

Podajemy ze świeżą bazylią.



Twoja kuchnia ma to coś

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz