29 lipca 2016

Słodko-słone muffiny



Składniki:
3 marchewki
1 opakowanie (200g) Apetiny klasycznej w kostkach 
250 g mąki
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
100 g cukru
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
50 g żurawiny
100 g migdałów 
2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli


Żurawinę zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 20 minut.

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól oraz pieprz. Dodajemy starte na drobnych oczkach marchewki oraz żurawinę z mlekiem. Jajko roztrzepujemy z olejem i dodajemy do masy. Migdały siekamy i dorzucamy do miski. Całość mieszamy i masę wykładamy do silikonowych foremek na muffiny. Kostki Apetina układamy na wierzchu każdej z muffinek. Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz