19 grudnia 2014

Hiszpańska tortilla

Ostatnio mam problem z moim aparatem a mianowicie nie mogę zgrać z niego zdjęć :(
Chciałam wrzucić na bloga zdjęcia moich ostatnich wygranych i parę przepisów, ale niestety wszystko pod górkę.
Postaram się jak najszybciej załatwić przejściówkę do karty pamięci, zgrać fotki i uzupełnić bloga. Oby się udało :)
Tymczasem poniżej przepis na hiszpańską tortillę. Zdjęcie stare, znalezione na kompie, bo nowego niestety zgrać nie idzie.





Składniki:
Pomidory całe bez skórki
250 g dobrej kiełbasy
2 cebule
3 jajka
6 ziemniaków
pęczek szczypiorku
łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, tymianek, zioła prowansalskie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach tak aby pozostały lekko twarde. Studzimy, obieramy i kroimy na plasterki o grubości ok 1 cm.
Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w krążki i razem podsmażamy na łyżce oleju.
Pomidory oddzielamy od zalewy i kroimy w krążki.
W misce roztrzepujemy jajka z przyprawami. Lubię ostro doprawione, więc dodałam dużo papryki. Można też dodać chilli. Mieszamy z cebulą, kiełbasą i pomidorami.
W naczyniu do zapiekania (u mnie silikonowa forma w kształcie serca) układamy warstwę ziemniaków, warstwę kiełbasianą, warstwę ziemniaczaną i resztę masy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zapiekamy przez ok 30 minut w 200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz