Składniki:
250 g margaryny Palma spółki Bielmar
1 szklanka cukru pudru
1,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 cytryny
5 pomarańczy
100 g skórki pomarańczowej
4 jajka
Cytryny parzymy wrzątkiem i ocieramy skórkę.
Margarynę miksujemy z otartą skórką, sokiem z jednej cytryny i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy jajka. Do masy następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wsypujemy skórkę pomarańczową, całość łączymy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pomarańcze obieramy, kroimy w 1 cm plasterki i układamy na cieście. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut.
Po upieczeniu wsmarować pędzelkiem w ciasto sok z jednej cytryny i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz