2 grudnia 2014

Roladki z cukinii z fetą i boczkiem

Bardzo prosty i smaczny przepis, który idealnie sprawdza się na obiad.



Składniki:
2 cukinie (najlepiej wąskie i długie)
1/2 opakowania sera sałatkowego w kostce lub fety
opakowanie boczku w plasterkach

Cukinie myjemy, odkrawamy końce i kroimy w poprzek na długie, cienkie plasterki. Polecam używać w tym celu noża do sera dzięki któremu uzyskamy cieniutkie i równe plasterki. 
Ser feta kroimy w kostkę ok. 1x1 cm. Na plastrze cukinii kładziemy ser, ściśle zawijamy i okręcamy plasterkiem boczku, który dodatkowo usztywni nasze roladki. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w temp. ok. 200 stopni do zarumienienia się boczku (ok 20 min).
Ze względu na to, że feta i boczek są same w sobie słone już nie solimy dodatkowo dania.


Najlepiej smakuje z kaszą kuskus, którą polewamy sosem powstałym przy pieczeniu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz