Troszkę zmodyfikowany przepis na sernik siostry Anastazji (Książka "103 ciasta siostry Anastazji").
Składniki:
ciasto:
- 300 g mąki
- 120 g margaryny Palma spółki Bielmar
- 80 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
masa serowa:
- 1 kg sera mielonego (w kubełku)
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 2 opakowania cukru wanilinowego
pianka kokosowa:
- 1/2 szklanki cukru
- 6 białek
- 200 g wiórków kokosowych
(jakbyście się nie mogli doliczyć to w sumie do ciasta potrzebujemy 9 jajek)
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wylepić ciastem formę do pieczenia (najlepiej z papierem do pieczenia).
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować i wylać na ciasto. Masa będzie dość płynna.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 45 minut.
W międzyczasie przygotowujemy pianę z białek, którą łączymy z cukrem i kokosem. Po 45 minutach pieczenia wykładamy ją delikatnie na ciasto i zapiekamy jeszcze ok 15 minut.
Ciasto należy kroić dopiero po wystygnięciu, bo może się rozpadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz