31 grudnia 2014

Delikatny sernik pod kokosową chmurką


Troszkę zmodyfikowany przepis na sernik siostry Anastazji (Książka "103 ciasta siostry Anastazji").

Składniki:

ciasto:
- 300 g mąki
- 120 g margaryny Palma spółki Bielmar
- 80 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 całe jajko

masa serowa:
- 1 kg sera mielonego (w kubełku)
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 2 opakowania cukru wanilinowego

pianka kokosowa:
- 1/2 szklanki cukru
- 6 białek
- 200 g wiórków kokosowych

(jakbyście się nie mogli doliczyć to w sumie do ciasta potrzebujemy 9 jajek)



Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wylepić ciastem formę do pieczenia (najlepiej z papierem do pieczenia).

Wszystkie składniki  na masę serową zmiksować i wylać na ciasto. Masa będzie dość płynna.

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 45 minut. 

W międzyczasie przygotowujemy pianę z białek, którą łączymy z cukrem i kokosem. Po 45 minutach pieczenia wykładamy ją delikatnie na ciasto i zapiekamy jeszcze ok 15 minut.

Ciasto należy kroić dopiero po wystygnięciu, bo może się rozpadać.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz